25 anys del Dipòsit controlat d'Orís

L’alcalde d’Orís, Arnau Basco, diu que “l’obertura de l’abocador va suposar un abans i un després”.

Publicat 13/12/2019, Orís - Medi Ambient
25-anys-del-diposit-controlat-d-oris

La visita a l'abocador d'Orís es va fer dimecres. (Foto: Consell Comarcal Osona).

El proper mes de gener, farà 25 anys que va entrar en funcionament el dipòsit controlat d’Orís. Aquest fet va permetre tancar els nombrosos abocadors que hi havia arreu de la comarca d’Osona que gestionaven entre 2 o 3 ajuntaments i millorar la gestió dels residus municipals. Aquest dimecres es va fer una nova visita al centre de tractament de residus municipals d’Osona i el Ripollès i al dipòsit control d’Orís. L’alcalde d’Orís, Arnau Basco, diu que “l’obertura de l’abocador va suposar un abans i un després”.

El dipòsit controlat situat a Orís rep els residus urbans que no es poden reciclar, la fracció rebuig. L’abocador va entrar en funcionament l’any 1995 i dóna servei a tots els municipis d’Osona i des de finals de 2006 també al Ripollès. El dipòsit té 2 vasos, el vas A, ja clausurat, i el vas B, que es divideix en tres fases: la primera està clausurada, la segona fase està pendent de clausura i des de l’abril de 2016 s’està explotant la fase 3.1 i la previsió és que durarà fins el desembre de 2021. Estan projectades les fases 3.2 i 3.3, que permetran una autonomia de 9,46 i 9,31 anys respectivament, i arribar fins l’any 2040. 

Si s’analitzen les entrades que hi ha hagut al dipòsit els últims anys es constata que tendeixen a disminuir. L’any 2010 van entrar 50.635 tones de residus mentre que l’any 2018 n’han entrat unes 39.000 tones. D’altra banda, l’entrada en funcionament del CTR, l’any 2015, ha fet que els residus que entren siguin diferents. I és que l’any 2010 entrava la fracció resta que recollien els vehicles de recollida a nivell municipal mentre que en aquests moments entra rebuig i bioestabilitzat. El dipòsit controlat disposa d’un sistema de tractament de lixiviats d’última tecnologia que permet tractar tots els lixiviats que es generen. Consta de dues microturbines que contribueixen a l’aprofitament energètic del biogàs.

A principis del 2015 es va posar en funcionament el Centre de Tractament de Residus municipals d'Osona i el Ripollès (CTR), que permet tractar la fracció resta, orgànica i residus voluminosos. Té per objectius reduir el 51% les tones de rebuig, augmentar la vida útil del dipòsit controlat, compostar la fracció orgànica, estabilitzar les restes orgàniques, recuperar materials valoritzables, complir amb la normativa europea i ser autosuficients en la gestió dels residus. L’any 2018 va tractar 36.104 tones de resta, 10.623 tones d’orgànica i 2.863 tones de residus voluminosos. Es preveu que el tractament de la fracció resta vagi disminuint mentre que la fracció orgànica vagi augmentant.

Hi ha uns serveis de recollida que recullen les diverses fraccions i les transporten fins a les plantes on es tracten i és important la difusió que entre tots podem fer, per tal que el ciutadà vegi que si tria correctament a casa seva, això repercuteix en el municipi i en general a la societat.

Totes les fraccions que es recullen de forma selectiva es poden reciclar i donar-los una nova vida, mentre que tot el que va a la fracció acaba entrant al dipòsit controlat i es perd la possibilitat de reciclar-ho.

El president del Consorci de Residus d’Osona, Albert Castells, i la tècnica de residus del Consell Comarcal d’Osona, Anna Riera, van coincidir en què els reptes de futur per als propers anys són “consumir menys i reciclar més bé”. També que “seguint la normativa europea, es va cap al pagament per generació, és a dir, pagarà més qui genera més residus”.

En la visita també hi va intervenir el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; i la vicepresidenta tercera del CCO i també vicepresidenta del Consorci per a la Gestió de residus urbans d’Osona (CGRUO), Margarida Feliu. Tots van aprofitar per destacar  “la importància de fer difusió del servei per tal que el ciutadà vegi que si tria correctament a casa seva, repercuteix de forma positiva en el municipi i en general a la societat”.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació