80 anys de l’Aiguat de 1940

A Torelló, els efectes van ser catastròfics i hi va haver 62 víctimes mortals.

Publicat 19/10/2020, Torelló - Societat

Dissabte es van complir vuitanta anys de les inundacions que van afectar les conques hidrogràfiques del nord-est de Catalunya. A Torelló, els efectes van ser catastròfics amb nombroses pèrdues materials, esfondrament d'habitatges i 62 víctimes mortals. Les conques dels rius Ter, Fluvià, Muga, Tet, i Tec van recollir unes xifres de precipitació altíssimes durant els quatre dies que va durar la llevantada. En un observatori casolà a Sant Llorenç de Cerdans, la mestra va recollir més de 1.000 mm de precipitació en un dia (rècord europeu). A la Vall del Ges, a l’observatori del Dr. Monmany de Sant Pere de Torelló en va recollir 340 mm. La situació geogràfica de Torelló, situada a l’aiguabarreig del Ter i del Ges, va incidir fatalment a la part baixa del nucli urbà. Les construccions del carrer de Sant Antoni, placeta d’en Pujol i Ronda de les Pollancredes, moltes d’elles edificades amb paret de tàpia (terra premsada), no van resistir la crescuda del nivell de l’aigua i es van ensorrar, causant 62 víctimes mortals. Els Banys d’Arles va ser la segona població amb més víctimes mortals; 25. Manlleu i Girona, juntament amb Torelló, van ser portada al diari 'La Vanguardia' amb un reportatge fotogràfic.

Vuitanta anys després de la tragèdia i després de la commemoració dels 75 anys feta l’any 2015, encara perdura l’explicació popular errònia del fet, que és que els Tres Ponts del tren es van taponar amb troncs i, quan va cedir, va arribar una crescuda gegantina que va causar els estralls.La realitat però, és que hi va haver un seguit de factors que van provocar la catàstrofe. El més important va ser la crescuda del Ter en més de cinc metres per sobre del seu nivell habitual. Aquest tap natural al desguàs de l’aigua del Ges va provocar que l’aigua no pogués marxar Ter avall i inundés la part baixa de Torelló durant una reviscolada d’aquest. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació