Alaska i el Yukon seran l'epicentre del 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El certamen, que se celebrarà del 15 al 25 de novembre, homenatjarà l'alpinista català Òscar Cadiach. 

Publicat 03/09/2019, Torelló - Cultura

El 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya tindrà com a eix central Alaska i el Yukon, unes de les zones més explotades per extreure’n recursos naturals ubicades a l’extrem nord-oest d’Amèrica. Així es va donar a conèixer durant la renovació del conveni entre la Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, a finals de juliol. El certamen, que se celebrarà del 14 al 24 de novembre d’enguany, posarà el focus en aquesta regió, un dels espais més preuats del planeta, que s’ha fet un nom per les grans gestes alpinístiques, però que amaga una cara castigada per la mà de l’home. ‘L’última frontera’ serà el títol de l’acte d’obertura que se centrarà en aquest territori, l’exploració, la història i la cultura d’aquesta regió del planeta. No deixarà de banda la part esportiva, però anirà més enllà de l’alpinisme amb les històriques curses de trineus.  Es combinaran fragments cinematogràfics amb el testimoni, entre altres, del viatger, i escriptor Jordi Canal-Soler, el fotògraf Oriol Alamany, l’actor i creador de la cursa de trineus, Pep Parés, o l’alpinista especialitzat en travesses àrtiques, Carles Gel. 

Pel que fa l’exposició central serà ‘La Febre de l’Or’ que posarà la mirada a una de les grans problemàtiques que van castigar les regions d’Alaska i Yukon. I és que al 1896 es va descobrir que al fons del riu Klondike s’hi amagava or. Tot i que només van fer-se rics uns pocs, la Febre de l’Or va generar tot un imaginari que va involucrar el cinema, els còmics o la publicitat. 

Per quart any consecutiu, es mantenen les activitats paral·eles a la biblioteca Dos Rius de Torelló. Destaquen les conferències de l’escriptor Jordi Canal-Soler i el fotògraf Oriol Alamany.

Respecte la Flor de Neu d’Honor recaurà a l’alpinista català Òscar Cadiach. Més enllà de la seva ascensió dels 14.000 sense oxigen, la seva trajectòria ve marcada per les ascensions al Nanga Parbat al 1984, l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys, o l’obertura de la via britànica al Sisha Pangma, en només 12 dies.

La Fundació del Festival continua apostant per renovar la línia gràfica del certamen i ha tornat a confiar en la torellonenca Íngrid Picanyol, que l’any passat ja es va estrenar com a dissenyadora del cartell oficial. Aquest any, el Festival estrena un redisseny del logotip que recupera l’essència i l’estil de la imatge que va tenir el certamen entre el 1988 i el 2006. També s’estrenarà un nou disseny dels trofeus que s’atorguen als realitzadors premiats. 

Finalment, el bon ritme d’inscripcions fa pensar “en una de les millors xifres de participació amb produccions d’arreu del món”, va avançar el director del Festival, Joan Salarich. I no només amb films esportius, sinó també amb aquells que posen una mirada en l’etnografia i la cultura de muntanya. Una secció que es consolida i incorpora el premi que reconeix la millor pel·lícula: la Flor de Neu de Plata de Natura i Muntanya. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació