El Festival BBVA de Cinema de Muntanya assoleix el rècord de pel·lícules participants

Es tracta d'una edició excepcional, a causa de la pandèmia, que se celebrarà del 13 al 22 de novembre.

Publicat 29/10/2020, Torelló - Festival BBVA de Cinema de Muntanya

La 38ª edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló es manté, de moment, al calendari malgrat la pandèmia i se celebrarà del 13 al 22 de novembre. El Tibet serà l’eix vertebrador de l’espectacle inaugural, en un certamen inèdit i que ha assollit una de les millors xifres d’inscripció: 126 pel·lícules de 32 països diferents i bat el rècord de països participants. Es tracta “del cinquè millor registre d’inscripció de la història del certamen i la xifra de nacionalitats assoleix el seu millor resultat”, va explicar el director del Festival, Joan Salarich. Mai abans s’havien rebut pel·lícules de tants països diferents, entre els quals destaquen indrets poc habituals com Armènia, Colòmbia, Panamà, Egipte, Geòrgiao i Austràlia. La majoria, però, provenen de França, Espanya, Àustria, Itàlia i Estats Units. Aquestes dades “confirmen l’èxit i la referència del Festival imantenen la tendència creixent dels últims anys”. Del total d’inscrits, l’organització del certamen ha seleccionat els millors 36 films per formar part de la programació competitiva i es disputaran la Flor de Neu d’Or 2020. Per primera vegada, l’acte d’obertura i la resta d’activitats paral·leles es podran seguir en directe a través dels canals oficials del Festival.

Després de recórrer Alaska i laPatagònia en les darreres edicions, l’espectacle inaugural se centrarà en El Tibet sota el títol ‘Terra de neus, terra de déus’. Quatre experts descobriran els secrets més desconeguts d’aquesta regió: el tibetòleg Josep Lluís Alay, director de l’Observatori del Tibet i de l’Àsia Central de la Universitat deBarcelona; el periodista Toni Arbonès, director del programa Els viatgers dela Gran Anaconda de Catalunya Ràdio; l’alpinista Núria Balagué, ha escalatel Sisha Pangma i l’Everest per la banda tibetana; i el lama tibetà ThubtenWangchen, director de laCasa del Tibet de Barcelona i membre del Parlament Tibetà a l’exili. L’espectacle estarà presentat per la periodista torellonenca i Corresponsal de Catalunya Ràdio, Nati Adell,  i tindrà com a fil conductor una mandala de grans dimensions que crearà l’artista de Ripoll, Eudald Alabau.

Pel que fa l’exposició central del Festival estarà dedicada a l’impacte que van tenir els esports d’hivern en la publicitat durant la primera meitat del segle XX. Al foyer del teatre Cirvianum es podrà veure una selecció d’imatges, anuncis i cartells vinculats als productes i esports de neu. La mostra, produïda per la Fundació del Festival, inclou exemplars, sobretot, pel seu contingut artístic: durant aquella època, la principal tècnica utilitzada en la publicitat va ser la il·lustració. El Festival recupera l’acte de preinauguració amb la projecció del documental Llum i llibertat. El muntatge dirigit per Àngel Leiro segueix els ascensos del mig miler d’escaladors que van pujar a les 131 agulles de la serralada de Montserrat per recordar els 131 presidents de Catalunya. El 30 de setembre de l’any passat, tots ells van il·luminar el massís sencer en un acte per recordar l’empresonament i l’exili dels líders independentistes.

Per altra banda, després de la gran rebuda de la primera edició del Torelló Mountain Wines, l’organització manté el compromís d’apostar per aquesta mostra però les restriccions de la pandèmia han obligat a replantejar el format. El teatre Cirvianum es convertirà en el punt de trobada entre el vi i la muntanya. Assegudes al pati de butaques, setanta persones podran descobrir les característiques de nou cellers catalans que són ambiciosos per la manera de cultivar i elaborar els seus vins. L’enòleg del celler Vall Llach, Albert Costa, i el gastrònom Pep Palau seran els encarregats de conduir les jornades i es podran comprar exemplars dels diversos productors abans i després del tast. El Torelló Mountain Wines també vol oferir les seves referències al sector de l’hostaleria. Per això, el dimecres 11 de novembre s’organitzarà un tast per a professionals. Servirà per promocionar els cellers participants als 30 bars i restaurants que col·laboren amb la mostra de vins.

Una edició més, el Festival manté el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló tot i la pandèmia amb un programa d’activitats paral·leles durant els dies del certamen. Es faran dues presentacions de llibres, tres xerrades i l’hora del conte. Pel que fa l’autora de la imatge gràfica del Festival torna a ser Íngrid Picanyol. Ella mateixa va explicar “que aquesta edició no es pot concebre de manera aïllada al context actual”. I és que a diferència de les edicions anteriors “que consistien en parlar molt d’una problemàtica vinculada a un lloc, aquesta edició l’entenem d’una manera especialment festiva i l’acompanyem dels valors que els monjos tibetans practiquen amb el pacient ritual de construcció de mandales de sorra”. Picanyol va dir que “ens interessa molt aquest aprenentatge que hi ha al darrera dls mandales tibetanes que consisteix a prendre consciència que a la vida tot és impermanent i que no val la pena aferrar-se a les coses materials”. La imatge gràfica és “la més colorida de totes les edicions” i en ella ha creat “caràcters tipogràfics de zero inspirats en la geometría dels mandales tibetans que estan fets de sorra i que es poden veure en totes les aplicacions”.

La Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA han tornat a unir esforços per adaptar la programació a les condicions excepcionals del moment mantenint la mateixa essència. Salarich va comentar que “se segueixen les últimes indicacions de les autoritats sanitàries per adaptar el certamen a les condicions del moment”. Per això s’ha programat “una projecció per franja horària i n’hi hauran al matí, a la tarda i a la nit”. L’aforament al teatre Cirvianum i al cinema El Casal estarà restringit al 50% i es deixarà un seient lliure entre els espectadors. També serà imprescindible l’ús de la mascareta i abans d’entrar al teatre es prendrà la temperatura i es facilitarà gel hidroalcohòlic perquè els espectadors es rentin les mans. A més, una empresa especialitzada desinfectarà la platea i zones comuns i la sortida es farà esglaonada per evitar aglomeracions. La presentació del Festival també va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, la directora de les Antigues Caixes Catalanes, i el director del BBVA, Jaume Freixes.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació