El Mercat de la Patata del Bufet celebra 25 anys i presenta novetats

S'ha organitzat una visita guiada al Castell d'Orís i un concurs d'instagram, en una edició en què no hi ha hagut bona collita. 

Publicat 04/10/2019, Orís - Festes i Fires
el-mercat-de-la-patata-del-bufet-celebra-25-anys-i-presenta-algunes-novetats

La presentació del Mercat es va fer aquest dimecres al migdia als Jardins de la Rectoria. (Foto: Setmanari Torelló).

El Mercat de la Patata del Bufet d’Orís arriba aquest cap de setmana a la seva 25a edició. Un dels productors del tubercle, Jaume Tuneu, ha explicat aquest dijous al matí al programa ‘Magatzem Magazín’ de Ràdio Ona que aquest any la collita “no ha sigut bona”, ja que “no ha plogut” però que a més s’hi ha afegit “les altes temperatures i la calor”. Tuneu destaca que a diferència d’altres hortalisses “la patata es produeix a l’exterior i no a dins d’un l’hivernacle” i, per tant, “està sotmès a la climatologia”. Durant els quatre caps de setmana d’octubre es posaran a la venda 10.000 quilos de patata del bufet mentre que en les edicions passades se n’havien recollit entre uns 13.000 i 15.000 quilos. Per tant, el preu del tubercle s’ha apujat. Una bossa de 5 quilos valdrà 7 euros. L’any passat costava 1 euro menys. Aquesta serà una edició especial amb motiu del 25è aniversari del Mercat. Tuneu destaca que amb els anys “ha anat creixent” i que el secret perquè es vagi celebrant “és que la patata sigui bona perquè si no, no existiria”. 


Pel que fa a les activitats paral·leles que s’organitzen al voltant del Mercat hi ha tres novetats. La primera és una visita al Castell d’Orís i a l’església de Sant Genís a càrrec de l’historiador i director del Museu de la Torneria, Gerard Verdaguer, amb el títol ‘Orígens i declivi del castell d’Orís”. En el decurs de la sortida es descobrirà com va néixer, les seves funcions i perquè es va abandonar, així com els estudis i treballs que s’hi han fet. Pel que fa la 21a Trobada de Poetes comptarà amb un homenatge a Josep Criballés, poeta i impulsor del Mercat, que va morir a finals d’agost. Les dues activitats es faran el diumenge 13 d’octubre. També s’ha incorporat el 1r concurs de fotografies a instagram que tindrà com a temàtica el Mercat de la Patata. Per a participar-hi cal etiquetar les fotos amb el  #25mercatdelapatata i mencionar el compte @25mercat de la patata. Els interessats a prendre-hi part hauran de passar per les parades on se’ls donarà un detall característic que haurà d’aparèixer en la fotografia. Les fotografies es podran fer des del 6 d’octubre a les 9 del matí fins al 27 del mateix mes a les 12 de la nit. El jurat estarà format per membres de la comissió organitzadora que són l’Associació de Productors de la Patata del Bufet d’Orís, l’Associació de Dones d’Orís i l’Ajuntament d’Orís. Altres de les activitats previstes són la tradicional passejada amb ponis pels més petits que es farà aquest diumenge, el 24è concurs de pintura ràpida (20 d’octubre), el concert amb el grup Gòspel d’Orís dirigit per Òscar Bretau, l’ecoestació i la gran castanyada (27 d’octubre). 

Pel que fa els tres primers diumenges hi haurà la mostra gastronòmica amb plats elaborats amb patata del bufet per veïns i veïnes del municipi i una degustació de patates del Bufet amb la col·laboració de l’Associació de Dones d’Orís. El Mercat se celebrarà els quatres diumenges d’octubre de 9 del matí a 2 del migdia. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació