El Museu de la Torneria presenta el joc d’escacs de fantasia com a Joia del Museu 2020

També proposa un recorregut virtual per les diverses sales de l’exposició permanent.

Publicat 19/05/2020, Torelló - Cultura
el-museu-de-la-torneria-presenta-el-joc-d-escacs-de-fantasia-com-a-joia-del-museu-2020

La Joia del Museu 2020. (Foto: Ajuntament de Torelló).

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Torneria ofereix dues propostes: la Joia del Museu 2020 i un recooregut virtual per l’equipament cultural. En aquesta ocasió, la Joia del Museu és el joc d’escacs de fantasia que es va democratitzar i popularitzar al llarg del segle XX arreu del país. Fins aleshores, tenir un joc d’escacs era gairebé un luxe reservat a les classes benestants. A mesura que es mecanitzaven les torneries de fusta, es reduïa el cost i el preu dels jocs. Els més econòmics es feien amb fusta de boix als tallers de Sant Pere(Puig Arxé, Ribas, Serra, Furnols...). Durant la segona meitat del segle XX, a Sant Pere i a Torelló hi ha empreses que fabriquen jocs d’escacs gairebé com a producte únic (Industrias del Ajedrez o Torneria Ricart). Altres torneries varen incorporar els escacs com a un producte més. Aquest seria el cas de l’empresa Vila Soldevila. El model AJ-4 Ajedrez Don Quijote que es presenta com a Joia del Museu 2020 és un dels molts jocs de fantasia que va dissenyar el torner Pere Vila durant les dècades de 1960 i 1970.

El joc escollit utilitza els colors verd i negre, el groc, el blau, el marró, el blanc i el vermell en menor proporció, i fa la següent equivalència amb les figures: Quixot-Rei, Dulcinea-Reina, Sanxo Pança-Alfil, Rocinante-Cavall, Molí-Torre, Nen-Peó. Utilitza els personatges més coneguts de la novel·la universal de Cervantes. Les peces són de fusta tornejada a màquina (màquina de gúbies, charriot o torn revòlver). Cada figura té diverses peces fetes per separat i unides amb aiguacuit o cola blanca. El pintat i esmaltat es feia a mà amb pinzells, estaques i posts d’assecatge. Una desena-dotzena de dones-noies de la torneria Vila van assolir una veritable destresa en el pintat i acabat del producte. Hi ha dues figures que porten complements de roba o de metall: la torre-molí porta les aspes fetes amb roba per evitar que es trenquin i estan subjectades amb un disc de fusta i una tatxa. La figura del Quixot té el barret, l’escut, la llança i els esperons de metall; és, per tant, la figura principal del conjunt i la més elaborada.

La família Adrover, vinculada a Torelló i al Club Bàsquet Torelló, va adquirir aquest joc en aquelles dates i l’ha conservat en molt bon estat fins a l’actualitat. Els hereus de Rafael Adrover Royo han fet la donació aquest 2020. Forma part del fons de reserva del Museu de la Torneria.

D'altra banda, com a proposta del Dia Internacional dels Museus també es pot fer un recorregut virtual per les diverses sales de l’exposició permanent, es poden contemplar les peces més emblemàtiques del Museu i fer una aproximació a la història de la torneria a Torelló i la Vall del Ges.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació