Els alcaldes d'Osona volen aturar la massificació dels espais naturals

23 representats municipals i ens territorials d'Osona han posat aquesta problemàtica sobre la taula.

Publicat 30/10/2020, Vall del Ges - Societat

Els municipis d’Osona i la Vall del Ges han notat una menor afluència de gent coincidint amb el primer cap de setmana de confinament, decretat pel Govern de la Generalitat per fer front a la pandèmia de La Covid-19. I és que aquest passat cap de setmana no es podia sortir del municipi de residència, un fet que ha disminuït la presència de visitants, per exemple, als entorns naturals.

Els alcaldes d’Osona i els gestors dels parcs naturals alerten de la manca de suport econòmic i humà, reclamat a l’administració, per aturar la massificació dels espais naturals de la comarca. Un total de 23 representats de municipis i ens territorials de la comarca, convocats per Osona Turisme – Consell Comarcal d'Osona- van posar dimecres sobre la taula aquesta problemàtica generalitzada. Tots ells han coincidit que cal dirigir els visitants cap a unes millors pràctiques a l'hora de visitar els pobles i entorns naturals. El poc respecte cap a l'entorn rural s'ha posat de manifest arreu, tant en forma de multitud de cotxes mal aparcats en zones de carretera o fins i tot en accessos a camins privats i de pastura com en l'abocament de deixalles a tots els espais.

La falta de recursos propis als municipis, que es tradueixen en la manca de vigilància, control, seguretat i informació, ha fet d'aquesta situació insostenible; amb el tancament de bars i restaurants els visitants s'han desplegat encara més per l'extensa xarxa de camins i vies forestals i han fet cas omís de prohibicions com la del pícnic, la d'acampada o d'accés a la propietat privada rural i ha alterat la convivència amb els residents dels pobles i les autoritats locals. Un fet preocupant que dificulta encara més les necessitats rurals de desplaçaments i l'activitat ramadera i agrària. El Lluçanès, el Collsacabra, la Vall del Ges i el Bisaura, el Montseny, la Vall de Sau, Bellmunt, el Cabrerès, les Guilleries i fins i tot Gurb son els punts on creix la problemàtica any rere any.

Tots els ajuntaments posen l'accent que la sobrecàrrega de visitants i la manca de recursos per controlar-ne la regulació, ja sigui a través de campanyes de sensibilització o bé amb mesures dissuasives, accelera la degradació dels espais naturals i inicia els primers conflictes entre turistes i residents. L'afluència de visitants ha provocat una despesa associada que fa trontollar les finances municipals als pobles més petits: recollida de deixalles, contractació d'informadors, despesa en senyalització o condicionament d'aparcaments, entre altres.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació