Els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol, tancats aquest dimarts al matí per un tractament als boixos

L'actuació es troba emmarcada dins d'un pla anual de conservació per evitar la plaga d'aquesta papallona. 

Publicat 26/03/2019, Torelló - Medi Ambient
els-jardins-de-l-espona-i-vicenc-pujol-tancats-aquest-dimarts-al-mati-per-un-tractament-als-boixos

El pla preveu la col·locació de trampes. (Foto: Ajuntament de Torelló).

Els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol de Torelló estaran tancats aquest dimarts al públic durant tot el matí a causa d'un tractament per preservar els boixos, dins d'un pla anual de conservació per evitar la plaga de la papallona del boix. L'Ajuntament de Torelló va iniciar aquests tractaments l'estiu passat i se seguiran fent periòdicament mentre s'acaba de veure com evoluciona aquesta plaga.

Per preservar els boixos dels jardins de l’Espona i Vicenç Pujol, dos jardins singulars del municipi, l’Ajuntament de Torelló ha aprovat un pla de gestió anual. Aquest pla preveu un monitoratge de la plaga mitjançant la col·locació de trampes de feromones i un seguiment sistemàtic que permeti decidir el moment òptim a tractar. Les actuacions previstes es realitzaran mitjançant tractaments biològics de baix risc i respectuosos amb la fauna beneficiosa: l’aplicació polvoritzada amb Bacillus thuringensis i l’alliberament de Trichogramma. El primer tractament es realitzarà aquest dimarts i per això es tancaran els dos jardins. Previsiblement, i segons evolucioni la plaga, al llarg de l’estiu es faran dos tractaments més.

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és un insecte originari d’Àsia que en el seu estat larvari s’alimenta de les fulles del boix. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d’Alemanya, des d’on s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa. L’any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d’aquí, ha seguit una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles Osona on va aparèixer de forma massiva l’estiu passat.

Els efectes que pot arribar a comportar aquesta plaga van molt més enllà de la jardineria, ja que la possible desaparició del boix (Buxus sempervirens) en l'àmbit forestal, una espècie clau en molts ecosistemes forestals del nostre territori, pot comportar canvis importants en l’estructura i composició del bosc: augment de la insolació, reducció de la humitat del sòl, acumulació de biomassa morta, desaparició d’espècies associades al boix o  augment del risc d’incendi.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació