Es formen dotze parelles en una nova edició del Voluntariat per la Llengua a Torelló

Les trobades, que es porten a terme durant la tardor, seran virtuals a causa de La Covid-19.

Publicat 26/11/2020, Torelló - Societat

Aquest mes de novembre a Torelló ha començat una nova edició del Voluntariat per la Llengua. S’han format 12 parelles, que es trobaran de forma virtual mentre la situació sanitària no millori i continuïn les restriccions de mobilitat i contacte social. També hi ha algunes persones que prefereixen esperar a fer trobades presencials.  Per culpa de la covid-19 enguany no s’ha pogut dur a terme el tradicional acte de presentació, que és el tret de sortida de les trobades entre parelles lingüístiques que es fan durant la tardor hivern. El programa Voluntariat per la llengua (VxL) ha format 150.314 parelles des que es va iniciar el 2003. Des de l’1 d’abril fins ara s’han format més de 2.500 parelles virtuals. Si comptem les parelles virtuals que s’han format des del gener, ja en són gairebé 2.700. L’increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d’aprenents, ha coincidit amb la nova campanya de comunicació “Quan parles fas màgia”, que Política Lingüística va engegar la darrera setmana de setembre. La campanya s’ha pogut seguir des dels micròfons de Ràdio Ona i compta amb una exposició itinerant que passarà per més de 50 localitats. A Torelló es podrà visitar a la biblioteca Dos Rius del 4 al 14 de març.  Sempre amb la metàfora de la màgia de parlar en català, que articula tota la campanya, l’exposició destaca la capacitat del VxL per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. Resumeix les diferents facetes del programa per convidar a participar-hi: en què consisteix i què cal per formar-ne part, tant en la modalitat presencial com la virtual; el seu potencial cohesionador des de la vessant social; la xarxa de professionals i recursos que mobilitza i la col·laboració d’establiments i entitats; així com les xifres que expliquen l’èxit d’aquest programa que va néixer fa 17 anys. L’exposició arribarà a Osona a principis de febrer i també serà a les biblioteques de Vic, Manlleu i Centelles.

L’objectiu general del programa Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d'aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.  També serveix perquè les persones catalanoparlants s’adonin que hi ha molts nouvinguts que aprenen el català i que no cal canviar de llengua per acollir-los millor. En definitiva, és una iniciativa per parlar i conèixer gent tot practicant la llengua. Només cal ser major d'edat i comprometre's a dedicar 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació