Finalitza el Pla de Barris del nucli antic de Torelló

El regidor d'Urbanisme va lamentar que no s’hagi pogut aprofitar “el total de la subvenció prevista de 8’26 milions d’euros i que només s’hagi executat el 76%”.

Publicat 04/03/2020, Torelló - Obres

El regidor d’Urbanisme, Adrià Jaumira, va fer balanç en el darrer ple municipal del Pla de Barris del nucli antic de Torelló que va finalitzar el 2019 i va anunciar que es distribuirà un díptic a tots els domicilis. Des que es va  posar en marxa aquest programa ha impulsat un conjunt d’actuacions encaminades a millorar el barri, proposant actuacions vinculades amb l’urbanisme, els equipaments públics, l’activitat comercial, la cohesió social i el medi ambient, mobilitat i sostenibilitat. En total, el Pla de Barris ha suposat una inversió de 6,3 milions d’euros al municipi.  Jaumira va reconèixer que tot i que l’equip de govern actual només n’ha pres part en el darrer mig any, quan s'han acabat les obres que estaven en curs i pressupostades, “és un projecte que ha sigut molt important per Torelló”. Jaumira va lamentar que no s’hagi pogut aprofitar “el total de la subvenció prevista de 8’26 milions d’euros i que només s’hagi executat el 76%”. També va constatar que algunes de les línies d’actuacions previstes no s’han acabat com és “el carrer Sant Josep o el Sant Antoni”.


Les accions del Pla de Barris han consistit a grans trets en la promoció i foment de l’activitat econòmica del barri; en pal·liar dèficits urbanístics, reformant els habitatges i redissenyant els espais públics per a l’ús veïnal; en la implantació d’accions socials, com fomentar la cohesió i la millora de les condicions de vida de la població; a més de recuperar la vida col·lectiva del barri, potenciar la sostenibilitat ambiental i implementar la instal·lació d’infraestructures TIC. entre les actuacions executades al llarg d’aquests anys, destaquen la sala polivalent, el condicionament de carrers, la passera sobre el riu, els aparcaments dissuasius, la rehabilitació elements comuns, el condicionament del parc municipal i de la ronda de les Pollancredes o la millora de la xarxa d’aigua i o l’enllumenat de carrers.

El Pla de Barris de la Generalitat ha finançat la meitat del cost total de totes aquestes actuacions, mentre que l’altra meitat l’ha aportat l’Ajuntament. Al finalitzar el programa, la xifra ha ascendit a 6.309.993,82 euros.

Paral·lelament, el programa complementari Treball als Barris, impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, ha comportat, al llarg d’aquests 10 anys, un total de 176 contractes laborals de plans d’ocupació, amb una inversió de 2,5 milions d’euros.

L’any 2004 el govern de la Generalitat va posar en marxa el programa de millora de barris, àrees urbanes i viles que requerien atenció especial, popularment conegut com a Llei de Barris. Amb aquesta llei es va voler donar resposta a un objectiu principal: la rehabilitació integral dels barris que presentaven problemàtiques específiques per tal d’evitar la seva degradació i millorar les condicions de vida dels seus habitants. Després d’un primer intent l’any 2008, el projecte torellonenc va ser inclòs en el programa de l’any 2009.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació