Junts i les forces independentistes s'imposen a Torelló

La participació ha estat del 54'35%, un 30% menys que el 2017.

Publicat 16/02/2021, Torelló - Política

Junts és el partit que s’ha imposat als municipis de la Vall del Ges i Orís en les eleccions del 14-F i les forces independentistes es mantenen al capdavant tot revalidant la majoria independentista que en el conjunt de Catalunya supera, per primera vegada a la història, el 50%. Sens dubte, aquests han estats uns comicis atípics marcats per la pandèmia amb una participació més baixa que fa quatre anys. A Torelló, la participació ha estat d’un 54’35%, la més baixa de la Vall del Ges amb més d’un 30% respecte els comicis del 2017. 5603 persones van exercir el seu dret a vot. Junts ha estat la força guanyadora amb 2209 vots (40,18%), seguit d’ERC amb 1265 (23,01%),  que se segueixen mantenint al capdavant. Pel que el PSC amb 632 vots (11,50%) i la CUP amb 585  (10,64%) pugen, mentre que Vox amb 169 (3,07%) apareix per primera vegada. ECP n’ha obtingut 168 (3,06%), el Pdcat 147 (2,67%), Cs 140 (2,55%) que cau en picat i el PP 52 (0’95%).  Un 1,48% correspon a altres formacions, de vots en blanc n’hi ha hagut 0’89% i nuls 0’87%. L’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, diu que des d’ERC-Jpt fan una valoració molt positiva dels resultats “ja que permeten bastir un govern independentista liderat per l’esquerra i comptant amb més del 50% dels vots i dels representants de la cambra i així avançar cap a la República Catalana”. Alhora afegeix que “el vot independentista a Torelló fregui quasi el 75% ens fa ens fa molt més valents per seguir treballant des del territori pel projecte nacional”. Des de JxCat Torelló, la seva portaveu, Neus Codina, valora positivament els resultats del 14F a Torelló i diu que posen de manifest “que hi ha una voluntat independentista de la població de Catalunya” i que aquests partits independentistes que tenen tant majoria de vots com d’escons s’han de fer valdre”. També lamenta “la baixa participació que hi ha hagut, de les més baixes de la història, fruit de la imposició judicial de celebrar unes eleccions en plena pandèmia”. Per la seva banda, el portaveu de la CUP Torelló-Som Poble, Francesc Manrique, afirma que “estem molt contents dels resultats perquè hem tornat a recuperar gran part dels diputats que havíem perdut el 2017 i sent decisius en aquesta nova legislatura a Catalunya”. A Torelló, tot hi haver baixat la participació, “hem augmentat el nombre de vots comptant xifres absolutes respecte el 2017”. Manrique constata que “la gent ha votat independentisme i perquè aquest giri cap a l’esquerra i que faci polítiques per fer front a la crisi econòmica i social generada pel coronavirus”.Des del PSC, el portaveu de Torelló, Joan Carmona, destaca que el PSC "ha guanyat tant en vots com escons" i que a partir d'ara "caldrà esperar a veure què passa".  

La coordinadora de processos electorals a Torelló, Alba Rubinat, explica que la jornada electoral “va anar molt bé” i que “tots els membres de les meses que no estaven excusats es van presentar” i, per tant, “no es va haver de quedar cap suplent”.  Rubinat diu que durant diumenge al matí “hi va haver bona afluència de gent, tot i que la participació a la 1 del migdia estava deu punts per sota que al 2017”. Pel que fa a la tarda afegeix que la participació “va baixar molt i que de 7 a 8 només van anar a votar 4 o 5 persones”. Pel que fa el vot per correu “va incrementar molt”, ja que habitualment n’hi acostuma a haver “tres o quatre per mesa” i en aquesta ocasió “totes en tenien entre 25 i 40 i alguna encara més”. També destaca que es va instal·lar un sistema d’identificació de les meses “per colors”. A més, es va comptar amb els responsables de seguretat i de protecció civil que vetllaven pel bon funcionament de la jornada. Els votants entraven per una porta i sortien per una altra. La coordinadora de processos electorals destaca que “no hi va haver cap incident de cap mena i el recompte va anar prou ràpid”.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació