L'Ajuntament de Torelló aprova un pressupost de 16.374.531 euros amb el vot en contra de tota l'oposició

Les dues grans inversions són la compra de la nau dels carrossaires, propietat de la Sareb, i l’Hotel de les Serrasses.

Publicat 12/02/2019, Torelló - Política
l-ajuntament-de-torello-aprova-un-pressupost-de-16-374-531-euros-amb-el-vot-en-contra-de-tota-l-oposicio

El ple extraordinari de dilluns. (Foto: Ajuntament de Torelló).

Tots els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Torelló van votar en contra dels pressupostos municipals per a l’exercici del 2019 que ascendeix a 16.374.531 euros, increment de quasi 250.000 euros més respecte l’any anterior i el que representa un 1’5% més. El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va explicar en el ple extraordinari de dilluns que la seva aprovació s’ha retardat per diversos motius. El primer a causa del Pla Econòmic Financer que han hagut de suportar i el segon per les negociacions amb l’entitat Seret per adquirir la nau dels carrossaires. Portús va dir que es tracta d’un pressupost “equilibrat” en ingressos i despeses. Les dues grans inversions que contempla són la compra de la nau dels carrossaires, propietat de la Sareb,  per un import de 554.800 euros i l’Hotel de les Serrasses per valor de 686.000 euros. 

El portaveu de la CUP, Francesc Manrique, va iniciar la seva intervenció recordant les propostes que han fet per incloure en els pressupostos. Va dir que han recollit les accions de les mocions que van presentar i es van aprovar, “però que no s’han executat”. També van proposar accions “com fer un procés d’informació a la ciutadania de com es gestionarà el servei d’aigua, camins escolars segurs, cursos TIC adreçats a les entitats i la ciutadania sobre l’administració electrònica o la compra d’equipaments TIC per la biblioteca del barri de Montserrat” que no s’ha contemplat. El cupaire va criticar que l’equip de govern “ha incomplert, una vegada més la seva paraula, de treballar els pressupostos a temps”. Manrique va manifestar que el pressupost hipoteca l’equip de govern que sorgeixi de les properes eleccions municipals “per la compra de les Serrasses, la compra de la nau de Can Cata, adequar el passatge dels Esports i l’arranjament de la teulada de la Torre Vidal”. Segons el grup, “no veiem malament aquests projectes però són d’envergadura i pugen pràcticament a un milió i mig d’euros”. La CUP també va denunciar “la manca de transparència i entesa amb les forces de l’oposició” i que mai l’equip de govern s’ha reunit amb ells per presentar aquests projectes, així com “no es continua amb els pressupostos participatius”. Des del seu punt de vista “hi ha aspectes urgents i de consens que s’han fet cas omís com és invertir en arreglar els carrers del municipi o resoldre els problemes amb la plantilla municipal”. Manrique va concloure que “votem en contra no pel què, sinó pel com”. Uns pressupostos que “s’han fet tard i malament i sense retorn”. 

Des d’ERC-JpT, Jordi Casals va dir que “són uns pressupostos molt representatius del què ha estat aquest mandat, mostren estancament, no respecten els acords o destinen importants recursos a actuacions sense haver fet una reflexió i una planificació prèvia”. El republicà va explicar que havien fet dues propostes en aquest pressupost que són “acabar de realitzar les propostes acordades pel pressupost del 2017 i que encara no s’han portat a terme i ampliar la partida per arreglar l’asfalt dels carrers”. També va acusar l’equip de govern “d’estancament en les polítiques de comerç”, que no inclou “partides pel Pla d’Igualtat o la incapacitat per impulsar un projecte al Museu de la Torneria”. També va afegir que “l’ampliació del parc d’habitatge ha estat minúscul” i que “s’expandeix la via d’atorgar subvencions a les entitats de l’àmbit educatiu i esportiu per via de la concurrència competitiva i no a través d’un conveni”. A més, va manifestar que “els grans projectes de FEM han quedat tancats en un calaix” com és el de situar l’Escola de Música a la Caseta dels Jardins de Can Parrella o el de fer un Mercat Municipal nou amb una superfície comercial inclosa”. Per ERC-JpT, “el govern de CiU i FEM ha estat l’únic govern de Torelló que ha tancat un projecte tan important pel poble com el Pla de Barris al despatx de l’alcalde”. Pel que fa la compra de la nau dels carrossaires, Casals va dir que “les negociacions es van fer en un context de pressió perquè el contracte de lloguer s’acaba en un mes i el gestor local d’aquest immoble ha posat aquesta data límit com a eina de pressió per negociar”. Tot i que el portaveu del grup va dir que ERC-JpT “sempre hem estat d’acord en què és millor una nau pel Carnaval en propietat que de lloguer”, va posar en dubte si l’equip de govern “havia valorat si aquesta nau és la millor opció pel present i futur dels carrossaires, si reuneix les millors condicions per desenvolupar-hi les activitats que s’hi fan, si podria donar resposta a la creació d’una escola de carrossaires i si està en el millor lloc pel que fa a la gestió de la mobilitat i els aparcaments dels carrossaires que hi van a treballar”. Va lamentar que no s’havia implicat “els grups de l’oposició en la presa de decisions ni els carrossaires”. Pel que fa a la compra de l’antic Hotel de les Serrasses per valor de 686.000 euros creu “que es fa enmig d’una nuvolosa sobre l’estat de la propietat de l’edifici i amb un deute acumulat en impostos a l’entorn dels 180.000 euros”. Jordi Casals va comentar que “Sant Tomàs s’haurà de fer càrrec de tota la inversió per adequar l’edifici i que vol ser un equipament comarcal”, és a dir, “que els usuaris no seran només de Torelló però que cap altre ajuntament d’Osona hi aportarà recursos”. 

Finalment, el portaveu del PSC, Francesc Ribera, va dir que “prorrogar els pressupostos hagués significat no fer inversions” i es va queixar “del poc temps que l’equip de govern ha donat a l’oposició per estudiar-lo”. El socialista va mostrar dubtes en la compra de la nau dels carrossaires i va dir que “no sabem quina és el posicionament dels carrossaires, és a dir, si volen ser en aquesta nau o en un altre racó del poble”. Pel que fa a les Serrasses, Ribera també va manifestar que “no coneixem el posicionament de la Fundació Sant Tomàs perquè mai ens hem pogut asseure amb ells”. 

També es va aprovar el pressupost del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura valorat en 927.493 euros.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació