La CUP dóna suport als pressupostos d’ERC-Jpt de més de 16 milions d'euros per al 2020

JxCat es va abstenir i el PSC hi va votar en contra.

Publicat 28/01/2020, Torelló - Política
la-cup-dona-suport-als-pressupostos-d-erc-jpt-de-mes-de-16-milions-d-euros-per-al-2020

Imatge de la votació durant el ple (Foto: Ajuntament de Torelló)

S’aproven els pressupostos municipals de l’Ajuntament de Torelló per al 2020 que pugen a 16.047.556,99 euros, dels quals més de 2’5 milions estan destinats a inversions. La proposta va tirar endavant en el ple ordinari de dilluns amb els vots a favor de l’equip de govern i la CUP, mentre que Junts per Catalunya es va abstenir i el PSC hi va votar en contra. L’alcalde, Marçal Ortuño, va dir que els pressupostos “són un treball de fa mesos” i “la plasmació de les línies d’aquest mandat per construir un Torelló cohesionat, pròsper, viu i dinàmic”. Ortuño va destacar que “ha estat elaborat per totes les regidories” i que, per tant, “és més polític que econòmic”. A més, va recordar que les ordenances que es van aprovar l’any passat no augmenten la pressió fiscal dels ciutadans i que són dels pocs municipis de la comarca que no han apujat l’IBI, “la principal font de finançament dels ajuntaments”. També va assegurar que aquests pressupostos “enceten una nota etapa”.

Per la seva banda, la regidora d’Hisenda, Elisabet Viñas, va agrair “les reunions mantingudes amb tots els grups” i, sobretot, amb la CUP, “amb qui hem coincidit amb moltes de les propostes”. Viñas va recordar que són els primers pressupostos sense Pla de Barris, “fet que suposa una pèrdua dels recursos provinents de la Generalitat que finançaven el 50% de les inversions però que hem consolidat aquest programa amb recursos propis”, així com va explicar que les subvencions del PUOSC “han disminuït” i que “estem pendents de les meses de contractació” o que encara “no contempla els recursos del catàleg de la Diputació”. La regidora va destacar els cinc grans eixos del pressupost. “Dins un Torelló Sostenible, es preveu tirar endavant l’Oficina d’Estalvi i Eficiència Energètica que aviat s’obrirà, 200.000 euros que es destinaran a l’enllumenat públic o la deixalleria”. El segon apartat, un Torelló net i endreçat, contempla destinar 150.000 euros a la reposició del ferm de carrers i places, la millora de la xarxa de clavegueram o que l’ajuda per a la rehabilitació de façanes s’obre a tot el poble i no només al casc antic. El tercer, un Torelló social, inclou el projecte social de Les Serasses que gestionarà Sant Tomàs, l’àpat en companyia, les beques d’esports Teo, els 20.000 euros destinats al Pla d’Igualtat o l’augment de la partida d’educació i concretament de les beques extraescolars. El quart punt, un Torelló actiu, destina un 4’5% de la despesa ordinària a Cultura, s’incrementa l’aportació adreçada a les activitats de cultura popular, festus i festa major amb l’activitat pescant la lluna. També recull fer una nau de carrossaires nova, la calefacció al Teatre Cirvianum o donar continuïtat al Toca Fusta, entre altres. Per últim, dins el Torelló pròsper, s’inclouen 50.000 euros pel mercat municipal, una partida per canviar els llums de Nadal o posar en marxa una nova web en el marc d’un nou pla de comunicació.

Des del PSC, el seu portaveu, Joan Carmona, va dir que “els pressupostos s’han treballat però amb nosaltres poc”. Va criticar que no contemplin “la passera del carrer Giravolt, la plaça Joanot Martorell, el camp del Montserratí, la torrentera o els camins escolars segurs”. Pel que fa el projecte social de l’Hotel de les Serrasses va manifestar que “no el veiem clar” i va preguntar “com es finançarà”. També va demanar que pel que fa a la nau de carrossaires “tan si és de compra com de lloguer es faci servir per altres activitats”.

La també socialista Roser Roma va lamentar que la partida destinada a les entitats “no s’ha vist augmentada, que hi ha alguns serveis mancats de personal com és el cas de la regidoria d’Esports o de Benestar Social” o que s’hauria “d’elaborar un projecte de ludoteca”.

Des de JxCat es van abstenir en l’aprovació dels pressupostos per “donar un últim vot de confiança a l’equip de govern” i esperen que tot i que estan a l’oposició “vulguin treballar amb nosaltres, ja que la nostra missió és treballar, controlar, però també ajudar”. La portaveu, Neus Codina, va dir que “gran part de l’augment de benestar social es deu a una permuta que abans estava dins l’àrea d’alcaldia i que ara s’ha traslladat a benestar social”. També va dir que “per a nosaltres una línia vermella era la compra de Les Serrasses” i que el nou equip de govern “ha posat en perill el projecte per perdre la subvenció de 200.000 euros de la Diputació”. Alhora es va mostrar sorpresa perquè el pressupost no contempli punts com el camp del Montserratí, el comerç local o la policia local.

Des de la Cup Torelló-Som Poble, el seu portaveu, Francesc Manrique va explicar les propostes que van presentar des del grup i les que l’equip de govern va acceptar, les rebutjades i aquelles “en què no ens han dit ni que sí ni que no”.  En les que han coincidit amb ERC-JpT són la compra de les Serrasses per a portar a terme el projecte social que gestionarà Sant Tomàs, una partida per comprar o fer una nau de carrossaires nova, el projecte radar, augmentar la partida de la regidoria de polítiques d’igualtat, la instal·lació d’un semàfor que controli la velocitat del carrer Sant Bartomeu, la instal·lació de marquesines a les parades de bus i prioritzant la del CAP, la realització de pressupostos participatius, l’augment de la partida pressupostària pel Festus i una partida pressupostària per a realitzar activitats culturals durant l’estiu als jardins de Can Parrella. Manrique va dir que ha estat “un encert” traslladar el ple de pressupostos de desembre a gener, ja que si no, el més segur és que “no hi haguessin donat suport”. El cupaire va emplaçar els regidors “a treballar tots plegats” i a “generar-nos més confiança”. Va concloure que “aquest 2020 serà clau per definir aquesta confiança”.

La regidora d’Hisenda va respondre als grups de l’oposició. Al PSC li va dir que “heu fet una carta als reis” i que “sempre us hem demanat un exercici de contenció si volem complir els límits legals, és a dir, cal calendaritzar”. A JxCat els va respondre que “l’Hotel de Les Serrasses legalment no es podia comprar tot i les subvencions” i que “vam deixar clar que no compraríem parets sinó projectes”, el mateix criteri que “volem aplicar a la nau de carrossaires”. A la CUP els va agrair el seu suport i “sabem que tenim projectes similars” i que “seguirem millorant”.

Per últim, l’alcalde, Marçal Ortuño, va manifestar al final d’aquest punt que “el debat sempre enriqueix” i va agrair el treball “de tots els grups”. També va celebrar que l’aprovació dels pressupostos “és motiu de satisfacció i de responsabilitat” i que el compromís que prenen “és administrar-lo amb el millor criteri”.

També es va aprovar el pressupost del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, que puja a 858.560,58 euros.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació