Les farmàcies no disposen ni de mascaretes ni de gel hidroalcohòlic

Fortià Prat, farmacèutic de la Farmàcia Prat de Torelló, ha explicat a Ràdio Ona com està vivint la pandèmia del coronavirus. 

Publicat 18/03/2020, Torelló - Societat
les-farmacies-no-disposen-ni-de-mascaretes-ni-gel-hidroalcoholic

El farmacèutic Fortià Prat a la seva farmàcia. (Foto: SER Catalunya).

Una de les conseqüències del coronavirus és que moltes farmàcies s’han quedat sense mascaretes ni gel hidroalcohòlic. Aquest és el cas també de la Farmàcia Prat de Torelló. El farmacèutic Fortià Prat ha explicat a Ràdio Ona que de mascaretes “pràcticament no n’hem tingut mai, gairebé ni per nosaltres”. Les auxiliars “en tenen de protecció alta” però ell utilitza les que fa servir “per formulació magistral que són simplement per evitar la pols”, ja que els proveïdors no en serveixen.  Pel que fa el gel hidroalcohòlic inicialment tenien les unitats que els havien servit els proveïdors, però quan en van de deixar de distribuir van decidir prepara-lo ells “a partir d’una fórmula magistral”. Això comporta que “s’ha de cumplir amb els requeriments normatius, t’has de donar d’alta de la preparació de la fórmula magistral de venda lliure com a cosmètic i has de proveir-te de la matèria primera, així com omplir uns fulls d’anàlisi i reaccions que pugui produir”. Ara però tampoc en disposen perquè “no n’hem pogut preparar més”. Pel que fa els guants també s’han esgotat. Prat diu que la gent “comprèn” que no en tinguin ja que són conscients que són “els últims de la cadena”.

Pel que fa el funcionament intern de la farmàcia s’han establert “dos torns” per tal que el personal “no coincideixi”. Tres dels treballadors hi acudeixen al matí i tres a la tarda. Prat constata que “ha baixat l’afluència del client” que únicament “ve a buscar la seva medicació”. També han creat una zona de seguretat dins l’establiment que “inicialment no se seguia”. Tot i que els taulells ja són de dispensació individualitzada “s’ha habilitat una zona amb una distància de dos metres entre el farmacèutic i el client”. Pel que fa els medicaments que aquest dies compren més els clients són “els antitèrmics, paracetamol, ibuprofè i vitamina C”. I és que segons afegeix, “s’ha incrementat la demanda per estimular el sistema immunològic”. Respecta la utilització de paracetamol o ibuprofè Fortià Prat és partidari de prendre primer “paracetamol com a antitèrmic ja que l’ibuprofè sempre té més afectes secundaris com els gastrointestinals”. Davant de qualsevol dubte però, recomana posar-se en contacte amb els serveis mèdics.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació