Sis fonts de la Vall del Ges i Orís superen el límit de potabilitat d’acord amb l'OMS

El GDT presenta els resultats després d'haver analitzat les fonts d'Osona. 

Publicat 25/03/2019, Vall del Ges/Orís - Medi Ambient
sis-fonts-de-la-vall-del-ges-i-oris-superen-el-limit-de-potabilitat-d-acord-amb-l-oms

El GDT va presentar els resultats a la font de Nogueras de Sant Vicenç. (Foto: GDT).

Sis de les onze fonts analitzades pel GDT a la Vall del Ges i Orís, superen el 50mg/l de nitrat, el límit de potabilitat d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut  (OMS). A Torelló, la font del Raig és la que presenta un nivell més alt de contaminació amb 177’4 mg/l, seguida per la de Puigroví (146’2 mg/l) i la dels Ocells (125’8 mg/l). A Sant Vicenç, la font del Bassalet és la que presenta una major concentració de nitrats amb 142’0 mg/l i la segueixen la font de Nogueras (125’2 mg/l) i la del Vivet (105’8 mg/l). Pel que fa les fonts de Sant Pere, la Font Vidranesa es troba per sota del límit de potabilitat amb 2’8 mg/l mentre que la de Redorta no raja. I a Orís tampoc estan contaminades. És el cas de la Font de les Donzelles (4’1 mg/l), la dels Platans (4’1 mg/l) i la de Baga (0’4 mg/l).

L’entitat ecologista ha analitzat 137 fonts de la comaca d’Osona, de les quals 17 no rajaven, 13 menys que l’any passat. El mostreig d’enguany, que es va fer a finals de gener, s’ha caracteritzat per “l’elevada quantitat d’aigua que rajava de les fonts”, explica la presidenta del GDT, Ginesta Mary. La mitjana de contaminació ha estat de 76 mg/l de nitrat, essent significativament superior al contingut de l’any passat que era de 64 mg/l. El GDT diu que “l’increment de contaminació mitjà no és degut a què s’hagin contaminat noves fonts, sinó que es tracta d’una major contaminació en algunes de les fonts ja contaminades”. Això s’explica perquè “la pluja arrossega el purí que es troba als camps fins als aqüífers” i que els resultats “semblen indicar que els anys que hi ha més precipitacions la concentració en nitrats augmenta”. En aquest sentit afirma que “si enlloc d’usar el purí directament, aquest es compostés, com es fa amb el jaç de palla, la problemàtica no seria tan greu”. Tot i això, “la contaminació de nitrats a Osona no es solucionaria només amb el jaç de palla i el compostatge perquè la cabana porcina a la comarca és desmesurada i l’enorme volum de residus que produeix és molt superior a les necessitats de fertilització dels camps d’Osona”.

El GDT, que aquest any celebra el seu 30è aniversari, demana a l’Administració que “canviï la lògica de funcionament a favor dels industrials porcins”. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació