Torelló congela els impostos i taxes i implementa bonificacions pels col·lectius més afectats per la Covid

Les ordenances municipals van comptar amb el suport del PSC i el vot en contra de la CUP Torelló-Som Poble i JxCat.

Publicat 27/10/2020, Torelló - Política

L’Ajuntament de Torelló va aprovar en el ple de dilluns les ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals per a l’any 2021 que contemplen la congelació de pràcticament tots els impostos i taxes i implementen bonificacions pels col·lectius més afectats per la Covid. Va comptar amb el suport de l’equip de govern (ERC –Jpt) i el PSC i el vot en contra de La CUP Torelló-Som Poble i JxCat.

La regidoria d’Hisenda, Elisabet Viñas, va dir que les ordenances van en la línia d’una fiscalitat “més justa, més sostenible i alhora amb la voluntat de donar resposta als efectes derivats de la pandèmia que estem vivint”. “Si bé ens havíem emplaçat a treballar tots els grups municipals en una comissió de fiscalitat progressiva, és veritat que les complicacions d’aquest any no han permès donar-li l’espai que estava previst”. En aquest sentit, “adopto el compromís de dotar-la de contingut pel que resta de mandat”. Les ordenances “són un recull de les aportacions de tots els grups presentades en mocions, en la comissió del Covid o en propostes concretes que compleixin amb els criteris de progressivitat, millora del medi ambient, legalitat i que ens permeten un equilibri pressupostari sense augmentar la pressió fiscal”. Viñas va afegir que “no ens oblidem que aquestes ordenances fiscals seran la base dels ingressos del pressupost de l’any 2021, un any que es presenta amb moltes incerteses degut a les conseqüències que es poden derivar del COVID 19”. Unes ordenances  que ens han de servir per tractar una part dels col·lectius afectats i haurem de complementar-les amb més mesures al pressupost 2021 per fer front a les contingències que es vagin produint”.

Pel que fa a l’IBI, es congela el tipus general per segon any consecutiu. “Som conscients que és la font principal d’ingressos de l’Ajuntament però alhora és l’impost que grava més a les famílies”, va comentar la regidora. Per tal de mantenir l’equilibri pressupostari s’incrementa el tipus de l’IBI a l’1,16% pels immobles amb els valors més alts en els usos comercial, industrial, magatzem i oficines i també s’augmenta  a 1.000 euros la taxa d’ocupació de la via pública dels caixers en façanes de les entitats financeres. En la línia d’una fiscalitat més sostenible es proposa una bonificació del  50% de l’IBI en els habitatges que instal·lin plaques fotovoltaiques. També s’amplia la bonificació de l’ICIO per les escoles de qualsevol titularitat. Amb l’objectiu de reduir l’elevat nombre de voluminosos que es dipositen als carrers i a les vores dels contenidors,  s’aplicarà una reducció entre el 5% i el 20% de la taxa de deixalles per les persones que dipositin els voluminosos a la deixalleria. I en relació als col·lectius afectats pel COVID es proposa una reducció del 50% de la quota dels usuaris de les llars d’infants en cas que el grup quedi confinat per COVID, la reducció del 50% de les tarifes d’ocupació de la via pública de marxants i terrasses de bar. Amb les últimes mesures aplicades al sector de la hostaleria la setmana passada “no podem descartar una nova suspensió de la taxa”, va dir. Pel que fa a l’obertura de noves activitats es proposen bonificacions del 50% en IBI i ICIO per aquells locals buits que iniciïn una nova activitat. També és proposa una bonificació del 50% de l’IBI per aquells locals amb activitats econòmiques que hagin reduït un mínim del 10% del preu del lloguer a l’arrendatari. Elisabet Viñas va dir que “en resum  proposem la congelació de pràcticament tots els impostos i taxes i la implementació de bonificacions i reduccions amb l’objectiu d’afavorir els col·lectius més afectats per la crisis actual” i que “serà un any en el que haurem d’estar atents i novament ser flexibles i adaptar-nos a les contingències que en vagin derivant”.

Prèviament l’alcalde, Marçal Ortuño, va explicar que les ordenances “són l’actualització de tots aquells cobraments que l’Ajuntament porta a terme a través de taxes, cànons i impostos i que són la seva principal font de finançament”. També que “és evident que moltes de les accions de govern, i per descomptat les inversions, requereixen d’una partida econòmica en funció de la qual el projecte podrà ser més o menys ambiciós” i que “la nostra intenció com a govern és portar a terme el màxim d’actuacions per a fer de Torelló un lloc pròsper, viu i dinàmic, cohesionat i referent en el territori, on les persones de qualsevol edat i origen puguin desenvolupar-s’hi totes les seves aptituds”.  Ortuño va dir que “per a portar a terme aquestes polítiques el més fàcil seria l’augment dels ingressos”. L’alcalde va continuar que igual que les de l’any passat, les han elaborat “sense augmentar la pressió fiscal als ciutadans de Torelló” i que les circumstàncies actuals “ens han obligat més a esforçar-nos en aquest sentit” i a “aconseguir el finançament necessari per tirar endavant tot allò que el municipi necessita sense que a les famílies i els negocis que pateixen els efectes de la COvid-19 els suposi un sobreesforç en aquest moment tan complicat”. Les ordenances “que presentem avancen cap a un model fiscal amb més bonificacions,  més progressiu i ecològic”. També va assenyalar que “són el resultat de les aportacions dels diferents grups”.

Per la seva banda, el socialista Joan Carmona va destacar que “la pressió fiscal és la mateixa o millor que en les anteriors ordenances i que són beneficioses per la gent perquè són més socials. Neus Codina, de JxCat, va assegurar que no s’havien contemplat cap de les 16 propostes proposades pel seu grup i que s’han vist obligats a votar-hi en contra al no veure cap tipus “d’interès per part de l’equip de govern”. Finalment, eportaveu de la CUP Torelló- Som Poble, Francesc Manrique, va justificar el seu vot en contra perquè  l’equip de govern “ha incomplet l’acord pres l’any passat de crear una comissió de fiscalitat progressiva i tarifació social i no s’ha fet” i perquè les ordenances “són continuistes.”

 

CODINA

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació