250 persones a la presentació de la Cooperativa d'Energia Sostenible

El seu primer repte és promoure instal·lacions fotovoltaiques i l’autoconsum compartit.

Publicat 25/10/2021, Sant Pere - Medi Ambient
250-persones-a-la-presentacio-de-la-cooperativa-d-energia-sostenible-santperenca

Unes 250 persones van assistir a la presentació del projecte de teulades solars de la Cooperativa Santperenca d’Energia Sostenible que es va fer diumenge a l’envelat del Polvorí de Sant Pere. El seu primer gran repte és promoure instal·lacions fotovoltaiques i l’autoconsum compartit i, per tant, “haver reduït les emissions contaminants en un 50% el 2030 i anul·lar-les del tot el 2050”. En el cas de Sant Pere, que disposa del seu propi Pla de Transició Energètica, la intenció és avançar terminis i aconseguir “en sis o set anys” el primer dels objectius. Hi ajuda que “el punt de partida és millor que en altres municipis gràcies a l'existència d'una central tèrmica municipal que dóna servei d'aigua calenta i calefacció a bona part del municipi i que s'alimenta exclusivament de biomassa forestal”. A banda de consolidar aquest servei, el nou repte és la generació i autoconsum elèctrics. Per això, segons explica el regidor de Transició Energètica, Ermen Llobet, la idea és “en una primera fase instal·lar 750 kilowats en plaques solars utilitzant, per una banda, les cobertes dels edificis municipals que equival a uns 1250 metres quadrats i, per l’altra, llogar cobertes de particulars, ja siguin de famílies o d’empreses, al casc urbà, de 2500 metres quadrats més”. Llobet destaca que els socis i sòcies “no hauran de fer cap inversió” i només “hauran de comprar a la Cooperativa l’energia solar generada amb un estalvi d’entre el 30% i el 40% respecte a la comercialitzadora convencional”.

Per tirar endavant el projecte la Cooperativa necessitarà “almenys 300 famílies i consumidors del municipi, així com també algunes petites indústries”. De moment un centenar de persones ja s'han interessat per la iniciativa i han donat les seves dades per poder ampliar informació.  Llobet afirma que tenen “moltes expectatives” perquè el projecte tingui “èxit” i recorda que neix amb la voluntat “de crear un model que pugui ser aplicat en altres ajuntaments de la comarca d’Osona”. La Cooperativa té l’objectiu d’implantar “la transició energètica” per reduir les emissions de CO2 però també promoure “tasques de sensibilització, formació o de combatre la pobresa energètica, entre altres. L’alcalde, Jordi Fàbrega, va obrir la presentació i també hi va intervenir Marta Boixader, presidenta de la nova Cooperativa.

Per altra banda, des de la regidoria de Transició Energètica s'ha impulsat una web pròpia, www.santpereentransicio.cat, on s'expliquen les diferents iniciatives impulsades durant aquest mandat, així com un recorregut històric des de l'entrada en funcionament de la central tèrmica.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació