Els agents cívics porten el reciclatge a les escoles

La iniciativa s'adreça al cicle infantil, mitjà i superior. 

Publicat 03/06/2019, Torelló - Civisme
el-millor-residu-es-el-que-no-es-produeix-es-la-campanya-que-els-agents-civics-traslladen-a-les-escoles

Dues alumnes amb el material de la campanya. (Foto: Ajuntament de Torelló).

Els agents cívics porten la campanya ‘El millor residu és el que no es produeix’ a les escoles. Per a l’ocasió s’ha ideat una gimcana per als grups de cicle mitjà i superior. Els infants, mitjançant divertides proves, han de buscar solucions per reduir els residus, esbrinar quant temps triguen a descompondre’s els diferents envasos que se’ls presenta i han de fer un joc de córrer i tirar cada residu al contenidor corresponent. Per concloure la gimcana cada grup elabora, a partir d’un taller de reciclatge creatiu, una part d’un ninot que acaben ajuntant per tal de construir cooperativament la mascota de la classe. A més, als infants més petits se’ls fa una petita representació per fer-los reflexionar sobre el poder individual que tenim com a ciutadans a l’hora de dur a terme un consum més responsable. El missatge principal de la campanya ‘El millor residu és el que no es produeix’ és que està a les nostres mans decidir generar menys residus, com un acte d’amor i respecte cap a la resta de persones, arbres, plantes i animals, però sobretot cap a les noves generacions. 

Els agents cívics van començar les sessions el passat 14 de maig a l’escola Rocaprevera. La setmana següent va ser el torn de l’escola d’adults on a més  se’ls va mostrar informació i fotografies de les illes de plàstic que fa més de 35 anys que s’estan formant als oceans.  Actualment estan fent les sessions a totes les classes de parvulari i primària de l’Institut Escola Marta Mata i quan acabin, l’última setmana del curs, aniran a l'escola Sagrats Cors.

La valoració de l’experiència fins ara ha estat molt positiva pel que fa a la predisposició dels equips coordinadors i mestres, l’aprenentatge dels alumnes i la importància que li donen a la problemàtica. Tot i això, l'equip d’agents cívics ha detectat que encara hi ha una mancança important de coneixements sobre com reciclar cada residu.
Abans d'anar a les escoles, els agents cívics van fer visites formatives a l'abocador d'Orís i al Punt de Triatge d'Osona. Allà, a més de veure el procés de gestió dels residus, van poder conèixer dades d'interès pels ciutadans. Per exemple, que els ajuntaments paguen menys com més endreçats estiguin els seus residus i que la recollida porta per porta és la més eficient per assolir aquest objectiu. O que només el 47% del que es llença al rebuig de Torelló és realment rebuig i que, per tant, el 53% tot i ser reciclable se’n va a l’abocador d’Orís i trigarà segles a quedar desintegrat.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació