L'evolució del Carnaval de Terra Endins en una exposició interactiva als espais més emblemàtics de Torelló

De l’11 al 21 de febrer, Torelló acollirà l’exposició titulada 'Carnaval de Portes Endins'.

Publicat 08/02/2021, Torelló - Carnaval de Terra Endins

Després de l’anunci de la suspensió de totes les activitats festives del Carnaval de Terra Endins per aquest 2021 a causa de les restriccions sanitàries, les tres entitats organitzadores de la festa (ACTE, Associació Cultural Deixebles de Sant Feliu i Col·lectiu Pullassu) han unit esforços i han organitzat una exposició que tindrà lloc en alguns dels espais més rellevants del Carnaval. Sota el títol ‘El Carnaval de Portes Endins’, la mostra resseguirà els 43 anys d’història del Carnaval de Terra Endins, centrant-se en els seus actes més concorreguts com el Pullassu, les Senyoretes i Homenots, la Rua o l’Enterrament de la Sardina. Aquesta exposició es podrà visitar entre l’11 i el 21 de febrer. L’apartat del Pullassu constarà de diferents punts on es combinen plafons d’informació, so i llum, per tal d’ambientar i fer viure als espectadors, petits moments de la cercavila i el ritual. A la plaça de Germà Donat es podran conèixer els elements que configuren la cercavila. Un sensor de presència activarà unes animacions de so i llum de curta durada que reflectiran la vivència a la plaça (la traca d’inici, els 3 coets inicials o els diables). Al carrer Capsavila es podrà gaudir d’un altre espai interactiu on es posarà en relleu la importància de la música de les txarangues i les batucades. La plaça de la Vila és l’espai escollit pel col·lectiu per fer un repàs a la seva història a través dels cartells de les edicions passades de la festa. També serà en aquest espai on els visitants podran ambientar la plaça amb llum i so a través d’un altre punt d’interacció. Per acabar, la plaça Vella, centre neuràlgic del Pullassu, servirà per acollir els dos últims espais informatius: un espai d’hemeroteca i la guia il·lustrada del ritual de la rauxa i els seus elements. Marc Tienda, membre de l’organització, explica com estan els preparatius a hores d’ara.

Pel que fa les Senyoretes i Homenots, desplegaran a la plaça Nova La Passarel·la del Temps, per on el públic podrà desfilar i, a través de codis QR, escoltar les cançons més emblemàtiques de la festa, al mateix temps que podrà gaudir de fotografies de la passarel·la, des dels 80 fins a l’actualitat. En els mateixos plafons, els assistents també podran conèixer i descobrir els més de 35 anys d’història de les Senyoretes i Homenots, una festa que des del seu naixement ha destacat pel seu esperit rebel i transgressor, gràcies a imatges i  reculls de diari. També hi haurà El Racó del Cartell. S’hi exposaran tots els cartells de la història de les Senyoretes i Homenots, que destaquen per la seva sàtira mordaç i pel seu esperit de disbauxa, i també s’hi podran veure vídeos d’edicions passades de la festa en un ambient retro i seductor. En el cas dels actes programats per suplir la Rua, a la Nau de Carrossaires es podran conèixer els secrets de cada una de les colles de la Vall del Ges, així com el què els porta dedicar-se, durant mesos, a construir una carrossa. A més, el dissabte 13 de febrer s’estrenarà un documental on podrem posar cara als responsables de les colles Carrossaires. El documental s’estrenarà dissabte 13 a al Cinema El Casal i a partir del vespre es podrà veure a El 9 TV i a la web del Carnaval.

Però el plat fort de l’edició d’enguany és la websèrie, de sis capítols, ‘La Llegenda del Falatell’, el  rodatge de la qual s’ha allargat per la situació de pandèmia. La producció es presentarà un cop s’hagi pogut rodar tot el llargmetratge. Malgrat que l’estrena queda ajornada per més endavant, en els propers dies es publicarà un ‘teaser’ promocional, en el què ja es podrà entreveure l’ambientació de la sèrie. La websèrie tractarà en clau d’humor les peripècies de tres sequaços del Kumandu Barrila per recuperar la vara de poder el Falatell en mans de les autoritats eclesiàstiques i municipals i intentar trobar un nou Rei o Reina Carnestoltes. A més, a través de les profecies del Germà Malaquies, l’espectador podrà descobrir, entre altres coses, el passat d’alguns dels personatges, l’origen del Falatell o la creació del primer Pullassu. Malgrat el retard en el rodatge, Marc Tienda assegura que l’organització ha quedat “satisfeta” de tots els actes programats.

Per últim, cal destacar que l’organització ha posat a la venda les populars banderoles del Carnaval de Terra Endins, i que el col·lectiu Pullassu ha exhaurit les mascaretes del Pullassu i enviarà els beneficis a Càritas Torelló.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació