La CUP vota en contra de delegar la gestió del servei d'aigua al Consell Comarcal

L'alcalde, Santi Vivet, va considerar “un error molt greu” el posicionament i va dir que ells també n'eren "corresponsables".

Publicat 29/01/2019, Torelló - Política
la-cup-vota-en-contra-de-delegar-la-gestio-del-servei-d-aigua-al-consell-comarcal

La sessió es va celebrar a la sala de plens de Can Parrella. (Foto: Ajuntament de Torelló).

L’Ajuntament de Torelló va aprovar delegar la gestió del servei d’aigua al Consell Comarcal d’Osona en la sessió plenària de dilluns. L’equip de govern (Pdcat i FEM) ERC-JpT i el PSC hi van donar suport mentre que la CUP hi va votar en contra. El cupaire Francesc Manrique va recordar que des de la Cup “sempre hem estat a favor de la remunicipalització de l’aigua” i que opten “per un model de gestió pública i directa”. És per aquest motiu que “vam presentar una moció per crear una comissió i per obrir un procés informatiu i de debat amb la ciutadania que s’ha incomplert”. I és que “s’ha convocat poc i se l’hi ha donat poca utilitat així com tampoc s’ha fet cap procés obert a la ciutadania”. També va denunciar la manca de transparència en què l’equip de govern ha negociat els terminis de l’acord per adherir-se a l’empresa i que “els grups de l’oposició no hem tingut capacitat d’incidència per canviar i millorar res i se’ns ha exclòs”. Tot i que l’opció de l’empresa pública que es creava des del Consell Comarcal “no era la nostra opció ideal, ens va semblar una finestra d’oportunitat que calia aprofitar”. Francesc Manrique va criticar que “només dos dels onze membres del consell d’administració seran membres dels ajuntaments que se sumaran a l’empresa i que Torelló no té garantit tenir-hi un representant”. El cupaire va denunciar que “la gestió es deixa ens mans de càrrecs polítics del Consell Comarcal i de municipis que no en faran ús”. Manrique va afirmar que “tot i ser una empresa pública, a nivell de gestió, recrea el model d’empresa que és Sorea i no es guanya ni amb participació, transparència, amb partides socials ni mediambientals”. Francesc Manrique va dir que “ens provoca tristesa i ràbia no poder-hi votar a favor, per la manca d’ambició d’aquest equip de govern que opta per allò fàcil”. 

Des del PSC, Francesc Ribera, va dir que la proposta que s’aprova “ens genera molts dubtes, dubtes que una empresa el cent per cent pública tingui capacitat de ser flexible”. El socialista va afegir que “ningú ens pot garantir la incorporació de nous municipis” i que “Torelló servirà de base d’experiment”, així com va posar sobre la taula “la capacitat real de decisió de l’Ajuntament”. 

Jordi Casals, portaveu d’ERC-JpT, va manifestar que “la decisió que es pren és òptima pel que fa al resultat final”. Va recordar que la creació de la comissió de l’aigua per crear consens i obrir el debat a la ciutadania “no s’ha aconseguit” i que “seria interessant donar explicacions sobre què suposarà a mitjà i llarg termini”. També va dir que “l’Ajuntament ha de ser l’amo de la gestió de l’aigua a Torelló i participar en els òrgans de govern i en els espais de seguiment i planificació per tenir un control efectiu de la gestió” i, per tant, “prendre el lideratge en l’empresa comarcal”. 

Per la seva banda, l’alcalde, Santi Vivet, va recordar que “hi va haver un canvi jurídic i que inicialment es parlava que seria una empresa mixta, però amb el canvi de la llei de contractes no va ser possible”. Actualment “s’hi han adherit set municipis tot i que hi ha poblacions que no tenen la concessió vençuda”. Vivet va explicar que inicialment es faran reunions “mensuals” i després “trimestrals”. Pel que fa a les tarifes va anunciar que seran “les mateixes” i que respecte les ajudes socials “s’ha deixat per escrit que en dos anys es pugui canviar el sistema tarifari”. L'alcalde va afirmar que “em sap molt greu que la CUP no hi doni suport, ja que també en sou corresponsables perquè hi heu aportat el vostre granet de sorra” i va considerar “un error molt greu” aquest posicionament.

Finalment, Manel Romans va intervenir com a vicepresident del Consell Comarcal i cap de l’Àrea de Medi Ambient i va assegurar que “estem molt contents que Torelló s’hi hagi afegit, ja que ha estat la peça clau per engegar l’empresa, tot i que no és fonamental”. També va dir que “a cada municipi se li imputarà el cost de l’aigua” i, per tant “els centres de cost seran per poblacions”.  

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació