Liciten les obres de la resclosa de Matabosch

Amb un pressupost de licitació superior als 469.100 euros, els treballs tindran una durada de tres mesos. 

Publicat 08/04/2021, Torelló - Medi Ambient
liciten-les-obres-de-la-resclosa-de-matabosch

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació l'execució de les obres per adequar i restituir l'entorn fluvial del riu Ter al seu pas pels municipis de Torelló i les Masies de Voltregà, a la comarca d'Osona. Amb un pressupost de licitació superior als 469.100 euros,  el projecte, que es durà a terme a l'entorn de Matabosch, preveu com a mesura principal l'enderroc total de la resclosa, que té 1,8 metres d'alçada i 45 d'amplada, i de les comportes dels desguassos de fons. Els treballs tindran una durada de 3 mesos, un cop s'hagi adjudicat i signat el contracte. Aquesta solució permetrà restablir totalment la connectivitat fluvial del tram a l'estat previ a la construcció de la resclosa i suprimir l'efecte barrera que suposa actualment l'estructura al flux ecològic. Al mateix temps, l'actuació reduirà el risc d'inundació aigua amunt de la resclosa, en especial per a períodes de retorn d'entre 50 i 100 anys.

Abans de l'inici dels treballs de demolició es duran a terme actuacions prèvies, consistents en l'esbrossada de la zona i la col·locació de barreres fetes de palla de cereals, per retenir fins el 75% dels sediments arrossegats tot garantint el pas de l'aigua. També es construiran motes provisionals per a desviar el pas de l'aigua i permetre el treball en sec. Pel que fa als treballs d'enderroc de la resclosa, aquests es dividiran en dues fases, la primera al marge esquerre i la segona en el marge dret, i consistiran en la retirada  de l'estructura de comportes de fons contigües a la resclosa, la protecció de la fonamentació de l'estructura de comportes d'entrada a l'antic canal (per assegurar-ne l'estabilitat i la consolidació, front crescudes extraordinàries). Finalment, es durà a terme la plantació d'espècies autòctones, principalment verns en el marge esquerre del riu Ter.

Aquesta és una actuació més del llistat de mesures que l'Agència Catalana de l'Aigua te previst executar en compliment de la millora de la connectivitat fluvial.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació