Presenten una nova campanya per afavorir la bona combustió de les estufes, llars de foc i calderes

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa la campanya ‘Crema bé, respiraràs millor’ i ha editat un díptic amb informació i consells bàsics per afavorir la bona combustió dels aparells que generen escalfor.

Publicat 07/02/2019, Vic - Medi Ambient
presenten-una-nova-campanya-per-afavorir-la-bona-combustio-de-les-estufes-llars-de-foc-i-calderes

A l'esquerra, Manel Romans, i a la dreta, Mercè Rius. (Foto: Consell Comarcal Osona).

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, juntament amb el vicepresident segon del Consell Comarcal d’Osona i regidor de Torelló, Manel Romans, van presentar dimecres a Vic un díptic informatiu sobre la importància d’evitar cremar productes que poden alliberar substàncies tòxiques. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa la campanya ‘Crema bé, respiraràs millor’ i ha editat un díptic amb informació i consells bàsics per afavorir la bona combustió de les estufes, llars de foc i calderes, evitant emissions de certs gasos contaminants que afecten la qualitat de l’aire que respirem i la nostra salut. El díptic s’ha elaborat en el marc de l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola.

A Osona, a banda de les superacions del límit de qualitat de l’aire de les partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), un dels compostos que ha presentat determinades superacions del valor objectiu anual per la protecció de la salut en els darrers anys és el benzopirè, un gas contaminant molt relacionat amb la mala combustió de les calderes i que pot tenir tant un origen industrial com domèstic, diuen des del Departament. Els nivells més elevats de benzopirè es donen a l'hivern, especialment els dies de temperatures més baixes, quan més falta fa la calefacció, i la boira i la inversió tèrmica en fan més difícil la dispersió.

La instrucció tècnica elaborada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sobre combustibles i límits d’emissió que s’aplica a les autoritzacions ambientals de les grans instal•lacions en garanteix el bon funcionament i l’eficiència. En el cas però de les calderes domèstiques, Rius va explicar que “cal que quedi clar que no tot s’hi val a l’hora de cremar, que les persones apliquin un seguit de bones pràctiques i, sobretot, evitin cremar determinats productes que poden alliberar substàncies tòxiques, com el coc de petroli, el carbó mineral, la fusta tractada o pintada, mobles, roba o draps, escombraries domèstiques, palets, plàstics o revistes”.

Per la seva banda, el vicepresident segon del Consell Comarcal d’Osona, Manel Romans va dir que “no és que a Osona ho fem més malament que altres comarques però a l’hivern hi ha inversió tèrmica, queda un tap, i no deixa ventilar l’aire i tots aquests elements que surten de la combustió es queden a baix”. Per això va destacar que és necessari “la conscienciació tant de la ciutadania com de les empreses perquè en facin un ús correcte”. També va deixar clar que la biomassa “és una aposta estratègica, una font d’energia de km0 que no volem renunciar”.  

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació