Suspenen el Carnaval de Terra Endins

Tot i això, entre el 8 i el 17 de febrer s'han programat activitats alternatives que explicaran la seva història.

Publicat 04/12/2020, Torelló - Carnaval de Terra Endins
suspenen-el-carnaval-de-terra-endins

Suspenen el Carnaval de Terra Endins a causa de la pandèmia de la Covid-19. Les entitats organitzadores del Carnaval (Acte, Associació Cultural Deixebles Sant Feliu i el Col·lectiu Pullassu) conjuntament amb l’Ajuntament han pres aquesta decisió. El coordinador del Carnaval, Blai Marginedas, va explicar durant la presentació del Carnaval, dimecres a la tarda, que “les circumstàncies dels darrers mesos ens han fet canviar aquesta perspectiva i hem vist inviable tirar endavant. És el primer cop a la història que passa i el que presentem avui no és un Carnaval de Terra Endins, és una altra cosa”. Tot i això, els organitzadors “no volem deixar un any en blanc sense res que recordi el Carnaval”. Per aquest motiu, les entitats ja estan treballant per oferir una proposta entre el 8 i el 17 de febrer del 2021 i “Volem aprofitar aquesta pausa per recordar on érem i on volem anar, per descobrir i reforçar els orígens del Carnaval de Terra Endins”, va afirmar Marc Tienda, portaveu de les entitats del Carnaval de Terra Endins.

La proposta consisteix en fer un viatge cronològic en el temps i repassar la història i la Llegenda del Carnaval de Terra Endins per tal de descobrir els orígens. S’han ideat dos formats que permetin plasmar la història de l'esdeveniment. Es crearà una websèrie ‘La Llegenda del Falatell’ i constarà de sis capítols, d’uns 10 minuts de durada cada un, que es podrà veure a les xarxes socials del Carnaval de Terra Endins. També del 8 al 17 de febrer, Torelló acollirà una exposició expandida sobre el Carnaval en els seus espais més emblemàtics. En aquesta mostra s’hi recolliran les particularitats de cada un dels actes més rellevants del Carnaval, les escenes vinculades a la Llegenda del Carnaval, així com anècdotes i experiències viscudes en aquests quaranta anys d’història. “Volem donar importància a la figura del carrossaire i de totes les persones que formen part de les comparses i fan possible la rua”, explicava Eloi Creus, president d’ACTE. En aquest mateix sentit s’expressa el portaveu de les entitats del Carnaval, Marc Tienda.

Des del Pullassu es proposa un recorregut des de la plaça Germà Donat fins a la plaça Vella i conèixer les diverses parts del ritual. El recorregut es farà a través de plafons i imatges però també en un format interactiu que busca que “la gent participi de l’exposició. No volem que sigui només contemplativa”. Per la seva banda les Senyoretes i Homenots recuperaran el carrer del Sexe i mantindran el concurs de disfresses animant a la gent a transvestir-se des de casa. La plaça Nova, on habitualment hi ha la passarel·la durant la nit de divendres de Carnaval, serà un dels punts forts de l’exposició amb la Passarel·la del Temps que convidarà a fer un recorregut al llarg de la història i amb una part reivindicativa decorant la plaça amb roba interior de la gent de Torelló. També es donarà continuïtat al concurs de disfresses que es va encetar l’any passat i que premiarà el millor vestit individual o d’una colla. Per mantenir present el Carnaval infantil ja s’està treballant en una proposta per acostar els elements del carnaval als més menuts. D’altra banda l’enterrament de la Sardina buscarà crear un “espai d’homenatge a tots els reis i reines que han passat pel tro al llarg dels anys per mantenir viu l’esperit de cada un d’ells.

Per la seva banda, l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, va explicar que des de l’ajuntament “hem procurat mantenir tant com ens permetien les mesures els actes culturals i tirar-los endavant o adaptar-los. Però amb la durada de la pandèmia hi haurà actes com el Carnaval que també ens tocarà adaptar-lo. I serà d’una manera que afecta la seva essència i l’únic que ens deixa són unes dates al calendari per poder reivindicar la festa i fer-ne esment”. “El calendari de Torelló no el podríem entendre sense algunes dates de referència i la del Carnaval és de les més importants”, va afegir.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació