Torelló dóna llum verda a la creació d’una comunitat energètica local

La moció va ser presentada per la CUP-Torelló Som Poble i va ser aprovada per unanimitat.

Publicat 30/03/2021, Torelló - Política

L’Ajuntament de Torelló va aprovar per unanimitat en el ple de dilluns la creació d’una comunitat energètica local. La moció, a proposta de la CUP, diu que “com a societat, un dels reptes és encarar la transició energètica” i “la urgència de canviar de model de consum energètic per utilitzar l’energia provinent de fons renovables i reduir el consum d’energies d’origen fòssil”.  També que “els sistemes de generació d’energia de fons renovables són accessibles i fan econòmicament viable que aquesta democratització es porti a terme a nivell local”. Per això, els cupaires proposen aplicar la moció ‘Per un nou model energètic’, aprovada l'any passat; crear una comunitat energètica local, liderada per l’ajuntament, per l’autoconsum energètic municipal i privat; que pugui gestionar instal·lacions fotovoltaiques municipals existents i planificar-ne de noves, promoure el debat públic en favor de l’autoconsum, de les energies renovables i del model de producció distribuïda; i valorar la creació d’una comercialitzadora elèctrica local, que podria ser en format cooperativa. El cupaire Jordi Casas va dir que “defensem que des dels governs locals ha arribat l’hora d’arremangar-se i prendre la iniciativa” i va emplaçar “a fer servir tots els instruments per crear noves estructures i maneres de fer”, que “aquestes estructures no depenguin de les grans empreses i portin empoderament ciutadà”.

Des del PSC, el seu portaveu, Joan Carmona, va manifestar que “és un projecte molt engrescador” i que “la política municipal ha de participar-hi i municipalitzar tot el que sigui possible”. Per la seva banda, Neus Codina, de JxCat, va dir que “ens hagués agradat que la proposta de la CUP hagués concretat més les mesures a aplicar i, sobretot, convidar a participar en aquesta transició energètica les iniciatives privades, tan empresarials com en l’àmbit particular”. Codina va afegir que el seu grup aposta per la transició energètica “tal i com hem pogut demostrar en diverses ocasions i en la legislatura passada com en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics i la promoció del cotxe elèctric”. També va demanar que s’abordi el tema “d’una forma ferma, valenta i consensuada”. El regidor de Medi Ambient, Adrià Jaumira, va afirmar “rebre amb molts bons ulls la proposta de la CUP” i que “ens cal accelerar i molt en la transició energètica”  i les comunitats energètiques han de ser “una de les moltes vies per a fer-ho”. Jaumira va anunciar que dimecres passat es va presentar als ajuntaments de la comarca el Pla Ecotransició 40% del Consell Comarcal d’Osona per aconseguir reduir l’any 2027  un 40% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Un pla, segons Jaumira, “molt ambiciós”, que combinat amb el PAES “ha de marcar el full de ruta a seguir per Torelló en els propers anys”. La setmana passada l’alcalde, Marçal Ortuño, va signar la carta de suport a aquest Pla comarcal “i volem ser dels municipis que liderin el projecte”. Jaumira va afegir que des de l’Ajuntament segueixen apostant per la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals: a les dependències de la policia local, l’escola Fortià solà, l’escola Vall del Ges i, a més, “hem fet un pas més, al mes de febrer passat, quan vam demanar una subvenció a Diputació per la redacció d’un projecte de comunitat energètica aprofitant les teulades de la zona esportiva”. L’equip de govern espera “un augment de la instal·lació de plaques en edificis particulars”, un cop aprovada l’ordenança per la bonificació de l’IBI. “Aquesta combinació pública-privada és la que ens ha de permetre accelerar el procés”, va dir. Per últim, va explicar que “el reglament de comunitats energètiques encara no està definit i fins que no tinguem aquesta normativa clara no sabrem com aplicar-la al nostre municipi”.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació